Project management and services for schools


We deliver strategic property management and construction professional services to help education providers create environments that support learning for students of all ages. Our track record of delivering expansion, reconfiguration, refurbishment and new builds for Kent’s schools demonstrates our expertise for delivery.

Case study

White Cliffs Primary College of the Arts

A redesign helped us to majorly reduce construction cost without affecting the delivery timetable.

Find out more

We are over the moon with our new school space and delighted it has been recognised with so many awards too.

Sue Fotheringham-Knight
Head Teacher
Minimise case study
Case study

White Cliffs Primary College of the Arts

A school has been on this site for over 70 years, and as the college’s name suggests, it is located on an elevated site overlooking Dover Castle and the Coombe Valley.

Gen² were engaged to manage a building extension to provide space for the school to expand to two form entry; extending the number of Dover children that can access the outstanding education the College delivers.

OBJECTIVES

  • To expand the school to a two-form entry.
  • Dedicated outside areas for Reception and Nursery pupils to keep active and learn about the environment.
  • A kitchen able to provide all pupils with healthy and freshly cooked hot meals every day.

The project has been recognised as a finalist in the Kent Invicta Chamber of Commerce Awards (KEiBA Awards) and a Health and Safety Award from The British Safety Council. The Site Foreman was recognised as the International Safety Champion of the Year for The British Safety Council.

“We’re over the moon with our new school space and delighted it has been recognised with so many awards too.”

Sue Fotheringham-Knight
Executive Head Teacher

This project has everything; construction savings, an environmentally sensitive design on a heritage site and lots of student and community engagement. I'm proud of the collaboration from the team that brought it all together.

Terry Mitchell
Former CEO, Gen²

The new two storey building comprises 6 classrooms (Reception, Y1 & Y2), a nursery, First Aid room and toilet facilities. The extension is linked by a hall/dining extension, including a new kitchen and servery.

A value-engineering exercise helped the team to reduce construction cost by £1.5 million without affecting the delivery timetable.

Our project manager and quantity surveyor worked with the contractor and architect to create a new design with the building set away from the hillside. This enabled a more efficient building footprint which dramatically cut the construction costs without affecting the delivery timetable.

The redesign meant construction started with an excavation of 9,000 m² of chalk to allow the new building to be set at the same level as the main School to provide inclusive access to all areas.

The new building has a green roof; intelligent lighting system; good insulation; energy efficient boilers help to lower emissions & CO2 levels.

The new larger commercial kitchen enables the school to supply healthy, freshly prepared meals to children; with a new dining area fit for purpose.

By building a collegiate relationship with the main contractor, Walker Construction, Gen² ran Health & Safety talks and a safety poster competition. The winning entries were displayed on the site’s hoarding.

On the outside, the project provides a new dedicated secure play area for Reception classes and covered play for the Nursery.

Assisted by the Dover Smart project, the contractor provided the space and materials for pupils, staff and local stakeholders to contribute to a mural. The mural has been sealed under the floor of the new extension for future generations.

 
Case study

Rose Street Primary

Find out more

Minimise case study
Case study

Rose Street Primary

We project managed a £3 million brand new two storey building with five classrooms, a commercial kitchen, dining hall, storage areas and toilet facilities.

OBJECTIVES

o To expand the school to a two-form entry.

o A large outside area for pupils to keep active and learn about the environment.

o A kitchen that provides pupils with freshly cooked hot meals every day.

The school extension in Sherrness, Kent has delivered an additional 699 m² of space to provide capacity for the school to offer more spaces to local children. An extra thirty school places will now be available every year starting from September 2017.

We’re delighted with the end product and our school will be a jewel in the KCC estate crown for many years to come.

Steve Davies
Executive Head Teacher

The site provides a new social setting for students and supports better learning outcomes.

The minimum requirement for the new two story building at Rose Street Primary at inception was for five new classrooms; what has been built is an iconic education centre with modern classrooms, a kitchen delivering fresh, hot meals and above all, a new social setting for students.

With a canopy connecting the new and existing sites, the smart new, modern kitchen can serve the new and current dining areas, removing the need for meals to be shipped in and reheated. That is adding an improved dining experience to support better learning outcomes, and modest cost savings.

During their recent Ofsted inspection children told the inspection team "We now have a new building to learn in and the dining room has meant that we have more space and time to eat and chat with our friends."

Reconfiguration of the main car park has enabled space for a soft play area for the Year One and a multi-use games area to create a versatile sports facility that can be used for a range of activities.

Built from modern durable materials, the building will weather well and blend into its local community environment.

Case study

Five Acre Wood Primary School

Find out more

Minimise case study
Case study

Five Acre Wood Primary School

To help this specialist SEN school meet demand from local families we created extra classroom capacity on a satellite site.

Objectives

  • Expand the satellite teaching provision at Holmesdale Technology College for Five Acre Wood School to accommodate pressure on special school places within Kent
  • Manage the internal refurbishment and adaptations to provide a common room, two additional classrooms, staff spaces, toilets, changing space and improved workspace for staff
  • Provide Special School facilities to current curriculum requirements, within the existing Five Acre Wood Site and Holmesdale School and provide sustainable building for future use

The school covers an age range of 4 – 19 years and is all of its pupils and students have a Statement of Educational Needs or an Education, Health and Care Plan.

The student population has over 300 pupils representing a wide range of additional educational needs within the profound and multiple learning difficulties, severe learning difficulties, complex needs, sensory impairments and autistic spectrum.

The project and works carried out at The Holmesdale School for Five Acre Wood were very well managed by Emily Stapley our dedicated project manager.

Richard Dalton
Headteacher, Five Acre Wood School

Gen² delivered pupil-centred facilities to optimise learning for SEN students

We managed the development of a satellite site at Holmesdale Technology College to enable Five Acre Wood School to expand and offer more support for pupils in the local community.

To create the extra capacity needed, we replaced two units with a new, four class building. We carried out an internal refurbishment and adaptations to provide a kitchen and common room, meeting room, offices and KS3 and KS4 classrooms.

The project included

  • Provision of upgraded farm facility to the school and neighbouring Academy, Holmesdale School
  • Refurbishment of existing special school and associated facilities
  • New build 2 storey extension forming 28 new Classrooms
  • Extension to the dining hall and new kitchen facilities
  • Relocation of the existing car parking facilities and improved vehicular access
  • Provision of a new fenced multi-use games area and associated landscaping.
  • Re-roofing of 7 failing roofs
Case study

Tunstall Primary School

Find out more

Minimise case study
Case study

Tunstall Primary School

We upgraded Tunstall Primary School from cramped, run-down facilities to a brand new school just 500 metres away.

Objectives

  • To expand the school from 1 Form Entry to 2 Form Entry
  • To relocate the school
  • To create and build a new, purpose-built school

The team did a great job giving us a building with such a high specification. They made the process easy for us and sorted out problems with planning, design and cost.

Kate Hutchings
Headteacher

We relocated the school to a new purpose-built building with 210 additional places

To meet demand for school places in the Sittingbourne area the decision was taken to upgrade Tunstall Primary School to 2 form entry. But as it was accommodated in five mobile classrooms scattered around a ramshackle Grade 2 listed building, a new, purpose-built facility was required.

We were appointed as project manager with a brief to create a new building with the facilities students needed to receive an outstanding education. We worked closely with the teaching staff to design a school that will evolve to meet the future needs of the community. The end result is a building that will soon expand to a 2 Form Entry school – providing an extra 30 school places each year.

Classrooms are bright, spacious and equipped with up to date technology. Other features include adjoining halls with bi-fold doors that enable different configurations and a multi-purpose room with hobs for cooking classes. A large, on-site car parking area takes congestion off local roads.

Case study

St George’s Church of England Primary School

Find out more

Minimise case study
Case study

St George’s Church of England Primary School

We were appointed to project manage the first phase of a brand new primary school in Broadstairs.

Objectives

  • To provide a new 1 Form Entry Primary School
  • Deliver the Local Authority’s Statutory obligation to provide places for children in the area
  • To use the opportunity to plan for a full “through school” from Reception to Year 1

The build was an incredible achievement by all parties concerned, especially as the method of construction was new to Kent.

Derek Hall
School representative

We delivered an innovative two-storey solution as part one of a 2 Phase build

When the rapidly expanding school age population in Broadstairs created demand for a brand new school our approach was to keep an eye firmly on the future.

As project managers of Phase 1 of a new 2 Form Entry Primary School we also needed to plan for the school’s long-term needs. Phase 1 consisted of the core for a future 2 Form Entry School, with teaching facilities for a 2 Form Entry School.

Our solution was a two-story building with a footprint that allowed for future construction on the site. Modern construction methods incorporated elements such as low-carbon closed panel timber frames and roof mounted photo-voltaic panels. External works including hard and soft play areas, a car park, an access road and S278 works.

The new school was completed on time – ready for the arrival of its first 98 pupils in September 2016.

Case study

St Margaret Clitherow Primary School

Find out more

Minimise case study
Case study

St Margaret Clitherow Primary School

The demand for school places is growing in the Tonbridge and Malling area and we provided the extra classrooms needed for school expansion in 2015/16.

Objectives

  • To allow the school to expansion continue for 2015/16
  • To provide quality teaching facilities
  • To design and deliver a scheme on time and to budget supporting the community in the local green belt area

We have been very pleased with the new building which has enabled the school to admit 60 new children seamlessly.

Annemarie Whittle
Headteacher

We shared our knowledge to help our client get the best possible result for present and future students

When new class spaces were needed to accommodate an increase in pupils, our challenge was to design and deliver a scheme on time and to budget in a way that supported the community in a green belt area.

To create the capacity needed for the new school year we provided two new Early Years classrooms with a light, bright environment designed to enhance the learning opportunities for local children. By working closely with our client during the planning stage we were able to accommodate adjustments to ensure the school could use its new building exactly as it wanted.

The exterior of the building was an important consideration in a green belt area and it has been much admired by parents and visitors for the way it sits in the landscape.

Even though much of the building was completed whilst the children were in school, we ensured the contractors caused the least amount of disruption possible, including managing noise during exam times.

Case study

Bromstone Primary School

Find out more

Minimise case study
Case study

Bromstone Primary School

We helped our client prepare for the new school year intake by increasing classroom capacity with improved learning environments.

Objectives

  • To provide 3 teaching spaces in new accommodation
  • To improve overall teaching facilities

Our Gen² project manager was very helpful, even in some quite challenging situations.

Mike Emptage
School Representative

We helped Bromstone Primary School create extra capacity without comprising its operations

It’s always a challenge for schools to prepare for the September intake in communities where the school-age population is growing. When we were appointed as project managers for this capital project in Broadstairs, Kent - our key consideration was to enable the school to continue functioning during the demolition and construction phases.

We demolished three existing outdated portakabin-type classrooms and replaced these with a larger six classroom block to create an improved learning environment for students.

Students and teachers also benefited from new WC areas and a new, covered walkway that linked to the existing buildings. We also managed all associated external works and landscaping.